(099) 132-60-60, (068) 887-84-24 Біла Церква, Торгова пл. 10, оф. 208-Б

Кассель — маленький центр великого мистецтва

Головна»Туристам на замітку»Подорожі»Кассель — маленький центр великого мистецтва

Думаєте тільки мегаполіси можуть залучити шановника  сучасного мистецтва?

Відпочиваючи якось у відносно невеликому, за німецькими мірками містечку, влітку абсолютно нічого не підозрюючи, я натрапила на оазис сучасного мистецтва.

На центральній площі цього міста творилося щось сюрреалістичне: величезна стовпотворіння яскравих і незвичайних людей, шум, з різних кінців площі лунала абсолютно не схожа одна на іншу музика, на самій площі було багато наметів, величезних статуй, незрозумілою форми конструкцій. Що в цьому нереального? Так все, якщо врахувати, що зазвичай на величезній площі гуляє 2-3 людини, по периметру висаджені квіти в однакових до міліметра клумбах, все дуже акуратно і чинно, поруч з площею на відкритій терасі кафе «Alex» грає лаундж музика, за столиками в атмосфері абсолютного спокою сидять літні німці. Але це зазвичай. Сьогодні ж я це місце не впізнала.

У цьому місті я бувала раз десять, але нічого такого раніше не бачила. І хоча на свій сором моє захоплення сучасним мистецтвом обмежується лише відвідуванням PinchukAtrCentre, коли до Києва приїжджають друзі або родичі, пройти повз я не змогла. Це була найбільша в світі виставка сучасного мистецтва «dokumenta» в місті Касселі на площі Фрідріха.

Фото: lightart-biennale.com

Це дійсно масштабне дійство відбувається раз в п’ять років. А якщо вірити журналістам в цьому 2012 році «документу» відвідав навіть Бред Піт і можливо ми з ним одночасно дивилися на скульптури Адріана Вільяр Рохас, тільки він зліва, а я праворуч, тому і не зустрілися :).

Документа привертає знаменитостей з усього світу! Ніде більше ви одночасно не побачите роботи найвідоміших світових художників. Їх творіння шокують, дивують, змушують замислюватися про багато речей, немов дзеркало відображаючи всі проблеми сучасного світу. Тут представлені просто космічні інсталяції! Особисто мене дуже вразили роботи китайських художників. Я не беруся тлумачити сенс їх творінь, кожен побачить щось своє, але те, що вони не залишать вас байдужими це стверджую сміливо.

«Документа» стала свого роду символом відродженого після нацистського режиму авангарду. Ми звикли, що Берлін, Нью Йорк або Токіо, будучи Меккою для поціновувачів сучасного мистецтва, ваблять сотні тисяч туристів щорічно. Але раз у п’ять років тихий, консервативний німецький містечко перетворюється на світовий центр модернового мистецтва, який в 2012 році залучив близько мільйона туристів. Непогано для містечка з населенням в 200 тисяч.

Чому Вам варто відвідати це місто? Крім «Документи» тут є гарні замки, музей, виставки. У цьому місті народилися брати Грімм і в музеї в їх честь постійно проходять тематичні вистави, які будуть цікаві не тільки дітям, а й дорослим. Адже можливо Кассель допомагав їм збирати містичні легенди, які потім лягли в основу казок.

У Касселі житло коштує набагато дешевше, ніж в Берліні або Мюнхені. Тут безліч ресторанів на будь-який смак: починаючи з ресторанів з традиційною німецькою кухнею з достатком риби і морепродуктів Північного моря до ресторанів зі східною кухнею, де можна заплативши 10 євро з’їсти необмежену кількість суші, запеченого в кисло-солодкому соусі лосося та інших японських і китайських страв . У численних популярних серед європейців магазинах постійно проходять розпродажі, при чому хороші речі можна придбати дійсно зі знижкою. На 100 євро ви накупите валізу одягу! Так що раджу в 2021 відкласти всі плани на літо і обов’язково відвідати це місто.

Читайте ще

Чому варто довірити свою подорож Візі-Валізі?

10 років успішної роботи
Більше 3000 постійних клієнтів по всій Україні
Перша в Білій Церкві агенція сімейних подорожей
Активно подорожуємо зі своїми дітьми, тому знаємо всі тонкощі сімейного відпочинку