(099) 132-60-60, (068) 887-84-24 Біла Церква, Торгова пл. 10, оф. 208-Б

Життя після відпустки

Головна»Туристам на замітку»Поради»Життя після відпустки

Ніжитися на пляжі завжди приємно, а от повертатися після того до «реального життя» буває складно. Ми розкажемо як уникнути післявідпусткної депресії.

Безліч людей після відпустки відчувають себе не в своїй тарілці: відчувають втому, роздратування, смуток, тиск з боку керівництва, товаришів по службі, погоди та обставин життя в цілому.

Ці переживання найчастіше обумовлені таким поширеним явищем, як післявідпускна депресія. Мова йде не про психічне захворювання, а всього лише про негативний психічний стан, що настає у багатьох людей після відпустки.

Найчастіше схильні до цієї «недуги» люди меланхолійні, споглядальні, схильні до самокопання та рефлексії. Такі люди зазвичай не займають вищих керівних постів, а виступають у ролі виконавців, фахівців, творчих, але при цьому залежних від начальства співробітників.

Власне, за формальними ознаками більшість людей у будь-якому офісі можна віднести саме до цього типу. Однак падіння життєвого душевного тонусу після відпустки може торкнутися будь-якої людини. І тому є кілька цілком очевидних, з точки зору медиків, причин.

Гормон радості

У відпустці рівень гормону радості ендорфіну в крові, як правило, високий. Відпустка – це задоволення, нові враження, відсутність звичайних турбот і занепокоєнь, смачна їжа, сонце, гори, море, хороша компанія і т. п. І все це дається людині в короткий термін у концентрованому вигляді. Природно, після повернення кількість гормону радості різко зменшується, і цей стан людина розпізнає як печаль та спустошеність.

Зміна способу життя

По поверненню з відпустки зазвичай доводиться раніше вставати. Це дуже важливо. Перехід з відпускного стилю життя на робочий – стрес. Недосипаючи, людина стає більш дратівливою, менш уважною, менш продуктивною, що може викликати труднощі з управлінням. Це ж стосується і їжі. Як правило, у відпустці ми харчуємося набагато різноманітніше, смачніше, корисніше (безліч фруктів, соків, овочів), ніж у повсякденному житті.

Відсутність сонця

захід сонця

З огляду на те, що за останні 40 років рівень освітленості Землі Сонцем в цілому впав на 40%, в північних країнах, наприклад, тепер взагалі вже просто тьма. Можливість побувати в краях, де немає хмар, і де сонячно, є у нас тільки під час відпустки.

Повертаючись додому, ми повертаємося в умови низької освітленості з усіма наслідками, які звідси випливають.

Повернення колишніх проблем

Їдучи у відпустку, людина зазвичай на час забуває про невирішені життєві і робочі проблеми. Повертається – і ось вони.

«Зазвичай це проблема «все включено», але я маю на увазі не готелі, а саме побут – робота, іпотека, кредитів людина набрала, двоє маленьких дітей, квартира наймана, – каже психіатр, психотерапевт Дмитро Головков.

– Післявідпускний «депресняк» у цьому випадку забезпечений, а на тлі кризових економічних явищ ця депресія може мати затяжний характер і тривати до наступної відпустки».

Відпускна алкоголізація

дівчата на пляжі

Серед наших співвітчизників, та й взагалі жителів великих міст – річ вкрай поширена. Отримавши довгоочікувану свободу, людина часом прагне її реалізувати найпростішими способами. Пияцтво для багатьох з нас – символ звільнення. Масла у вогонь підливають ще й можливості, що відкриваються перед відпочиваючими в дешевих готелях all inclusive, де можна «пити безкоштовно».

Ненависть до роботи

Зміст відпустки тут не має значення. Просто можливість виїхати і не ходити на роботу один-два тижні виявляється для людини єдиною віддушиною. Так що звичайний робочий стан такого індивіда – депресія. На жаль, і таких співробітників вистачає в будь-якій компанії.

Почуття провини

Почуття провини за те, що людина відпочиває, а інші в цей час працюють, формується зазвичай через специфічний внутрішнього устрою самої людини.

Такі люди, в принципі, не вміють розслаблятися, постійно терзають себе, живуть не радощами і надіями, а гіпотетичним почуттям обов’язку. Однак у багатьох випадках такий комплекс охоче формують у співробітників їх керівники, яким здається, що підлеглих можна і корисно контролювати за допомогою емоційних залежностей і негативних емоцій.

Поборотися за радість

Вирішіть усі проблеми заздалегідь. Завершіть справи на роботі, оплатіть ваші рахунки, перед від’їздом приберіть квартиру, вирішіть заздалегідь, кому довірити кота і шиншилу, хто буде поливати квіти під час вашої відсутності і т. п.

Зробіть так, щоб вам не довелося згадувати про справи й турботи у відпустці, щоб нічого не заважало повністю розслабитися. Не залишайте турботи на потім.

лудина з ноутбуком

Повертаючись із відпустки, знайдіть в цьому приємні сторони, будуйте післявідпускні плани. Скажімо, ви повертаєтеся до рідних і друзів в «цивілізацію» із супермаркетами, знайомою їжею, улюбленими кафе і т. п. Заплануйте якісь заходи, шопінг, походи. Подумайте про покупки, про красивий осінній одяг. Зрадійте поверненню додому

Поділіться з друзями, близькими, колегами цікавими і приємними подробицями вашої відпустки, вислухайте розповіді інших відпускників. Це дозволить налаштуватися на позитивну хвилю – так, відпочинок закінчився, але він був, він був прекрасний і залишив масу приємних спогадів. Розглядайте фотографії. Подумайте про наступну відпустку, почніть її планувати.

Не звалюйте на себе занадто багато обов’язків. Для цього варто заздалегідь розпланувати робочий тиждень і спробувати розподілити свої справи так, щоб не надриватися. Це не завжди виходить. Але чому б не спробувати?

Почніть займатися спортом або продовжіть заняття. Рівномірні фізичні зусилля підвищують загальний тонус організму, допомагають виробленню адреналіну, серотоніну і ендорфінів (завдяки цим гормонам ми легко адаптуємося в навколишньому світі), дозволяють відволіктися від турбот у неробочий час.

Якщо ви засвоїли у відпустці якісь приємні і корисні звички – грейпфрут на сніданок, ранкова прогулянка та ін., – може, вам спробувати продовжити? Відпустка повинна збагачувати подальше життя. Можливо, це якраз те, що вам треба? Крім того, ці звички і ритуали будуть створювати у вас враження, що ви «трохи у відпустці».

похід у гори

Женіть від себе почуття провини за відпустку, навіть якщо без вас виникли якісь складнощі. Якщо ви не керівник, зазвичай причиною збоїв у роботі в цьому випадку виявляється недогляд або некомпетентність начальства.

Всі люди за законом мають право на відпустку. Роботодавець зобов’язаний дотримуватися цих законів. Наймаючи вас на роботу, керівництво знало, що ви будете відпочивати, хворіти, народжувати і т. п. Отже, це його проблеми.

Якщо ж начальники продовжують наполягати на вашій вині або навіть просто натякають на неї, спробуйте прояснити все з ними – ось, мовляв, законодавство, природні потреби і здоров’я співробітників. Якщо і в цьому випадку не діє, з таким керівництвом краще розлучитися. Ці люди не бажають вам блага. Вони збираються зруйнувати ваше життя. Вам це треба?

пляж

Якщо відпустка для вас — єдина віддушина у житті, значить, вам не підходить ця робота і цей спосіб життя. Подумайте про те, щоб змінити роботу, професію, а можливо, і місце проживання. І не починайте з того, що це нереально. Багато хто це зробив.

Першоджерело

Читайте ще

Чому варто довірити свою подорож Візі-Валізі?

10 років успішної роботи
Більше 3000 постійних клієнтів по всій Україні
Перша в Білій Церкві агенція сімейних подорожей
Активно подорожуємо зі своїми дітьми, тому знаємо всі тонкощі сімейного відпочинку