(099) 132-60-60, (068) 887-84-24 Біла Церква, Торгова пл. 10, оф. 208-Б

Перший політ на літаку: як вести себе в аеропорту

Головна»Туристам на замітку»Поради»Перший політ на літаку: як вести себе в аеропорту

Ви знаєте, що є такі мандрівники, які приїжджають в аеропорт за кілька днів задля того, щоб роздрукувати свій електронний квиток? А є ті, які приїжджають і перебувають тут по вісім годин до свого вильоту! Це великий головний біль для тих, хто подорожує вперше. Ми розповімо, як проходити контроль безпеки, паспортний контроль, реєструватися, що можна брати з собою в багаж…

Читайте також: Wi-Fi паролі від усіх аеропортів світу

В який аеропорт вам потрібно?

аеропорт бориспіль

Отже, найперше, що потрібно зрозуміти — це в який аеропорт насправді вам потрібно приїжджати. Тому що в Києві, наприклад, два діючих аеропорти: Бориспіль і Жуляни. Але дуже часто буває так, що переплутав аеропорти і приїжджаєш в інший. Ну, відповідно, швидше за все, не встигнеш на свій рейс.

Перевірте свої квитки

А саме: який багаж у вас дозволений (або це ручна поклажа), скільки кілограм, які габарити. Перевірте цю вагу вдома для того, щоб в аеропорту вам не довелося за нього доплачувати, перекладати речі і просто страждати. Тому перевірте габарити й зважте свій багаж. І, якщо вже вам потрібно взяти більше багажу, а ви його не купили, рекомендую це робити он-лайн на сайті авіакомпанії. Чому? Та тому що буде дешевше.

Читайте також: Что брать с собой в путешествие.

Обов’язково перевірте документи, які берете з собою

  • Вам необхідний для поїздок за кордон ваш діючий закордонний паспорт.
  • Також ваш електронний квиток, бажано, теж мати і краще — роздрукований.
  • Якщо ви подорожуєте з дітьми за кордон, обов’язково діючий закордонний паспорт дитини, краще мати свідоцтво про народження, а також, якщо ви везете дитину без одного з батьків або взагалі відправляєте його без батьків, зробіть нотаріально завірене свідоцтво з дозволом на виїзд саме в ту країну, в яку буде подорожувати дитина.

Що робити в аеропорту?

У якості прикладу візьмемо аеропорт Бориспіль. Це найбільший аеропорт України і тут всі рейси останні кілька років здійснюються виключно з одного терміналу — це термінал D. В ньому три поверхи. Перший поверх для тих, хто прилітає. Другий поверх для тих, хто вилітає по території України. І третій поверх для тих, хто вилітає за кордон.

Якщо ви приїхали в годину пік, то буде дуже багато людей. Наприклад, в Борисполі, це найчастіше вранці, з 08:00 до 10:00, і ввечері, десь з 18:00 до 21:00. Тому набагато вигідніше за часом йти на другий вхід, тому що там зазвичай людей менше.

Первинний контроль безпеки

Як тільки заходите в аеропорт, вас зустрічає контроль безпеки, на якому попросять дістати свої мобільні телефони, ключі та інші основні великі залізні предмети. І з ваших кишень здати все на рентген, включаючи сумку, рюкзак і т. д. Ви потім проходите через спеціальний сканер, який скаже, можете ви далі йти чи ні. Це найпростіший контроль безпеки.

Проста порада: не пакуйте свій багаж до того, як пройдете цей контроль безпеки. Тому що, якщо ви його вже запакували і там що-небудь підозріле, то дядечко-сек’юріті попросять його відкрити і показати, що ж там таке знаходиться.

Якщо хочете заощадити візьміть з собою скотч і целофанові пакети, щоб запакувати багаж самостійно після проходження контролю. Або скористайтеся послугою упаковки в аеропорту. У Борисполі це коштує ~90 гривень. Я саме так і роблю, якщо мені потрібно запакувати багаж.

Читайте також: Що можна брат’и в літак

Перевірка статусу свого рейсу

Відразу після проходження контролю ви побачите велике табло, де будуть прописані всі рейси, які найближчим часом будуть відправлятися. Вам потрібно знайти саме свій рейс і подивитися його статус.

Якими бувають статуси рейсів?

On time — це означає, що реєстрація ще не почалася, але буде вчасно.

Chek-in — реєстрація на ваш рейс проходить саме зараз. Відповідно, вам потрібно йти і реєструватися.

Delayed — ваш рейс затримується і буде показано приблизний час, на скільки він затримується.

Canceled — ваш рейс взагалі скасований.

Boarding — значить вже йде посадка на ваш рейс. Пам’ятайте, посадка закінчується за 15-20 хвилин до вильоту.

Сheck-in closed — реєстрація на рейс завершена – ви запізнилися. І якщо ви запізнилися, не впадайте у відчай, ви ще можете спробувати підійти на стійку і попросити. Можливо, вам зроблять виняток (а їх насправді роблять) і пустять на рейс зареєструватися й полетіти.

Реєстрація на рейс

Я завжди рекомендую робити реєстрацію вдома он-лайн на сайті авіакомпанії або через їх мобільні додатки. Ви зможете вибрати те місце, яке вам подобається, а також заощадити час, не стояти у черзі. Якщо у вас є багаж, то ви точно так же реєструєтеся, але здаєте його на стійці реєстрації.

У Борисполі, як, в принципі, і в дуже багатьох аеропортах, існує три можливості для реєстрації.

  1. Он-лайн реєстрація. До речі, не забувайте роздруковувати посадковий талон. Деякі авіакомпанії, особливо лоукости, беруть за роздруківку посадкового талона гроші.
  2. Реєстрація на стійці.
  3. Self-Service Chek-in — самостійна реєстрація через спеціальний термінал. Ви можете підійти, відсканувати паспорт, вибрати місце, ну і всю іншу процедуру зробити, як ніби робите он-лайн.

Як тільки ви зачекінілісь, найважливіше, що вам потрібно отримати — це посадковий талон. Це той квиток, який вам потрібно разом з паспортом тримати далі, щоб пройти другий контроль безпеки, паспортний контроль і вже безпосередньо сісти в літак.

Другий контроль безпеки

Після того, як ви зареєструвалися, отримали свій посадковий талон, вам потрібно пройти контроль безпеки. Зазвичай є дві черги: для пасажирів економ-класу, для пасажирів бізнес-класу, до яких так само відносяться ті, у кого є будь-які привілеї.

До речі, в цій черзі вас попросять дістати ваш ноутбук, всі ваші залізні прилади (годинник, ремінь), верхній одяг і все інше. Не лякайтесь! Такі правила: повинні відсканувати детально ваш одяг та ручну поклажу, якщо вона є. Іноді навіть змушують знімати ваше взуття. Тому підготуйте носочки правильні. Ну і, щоб запашок був відповідний 🙂

Якщо ви везете з собою рідини, то вони повинні бути не більше 100 мл кожна та поміщатися в спеціальний пакетик для рідин.

Паспортний контроль

паспортний контроль

На митному контролі є «червоний» і «зелений» коридор. Якщо ви не везете нічого забороненого, не вивозите якісь картини, ікони тощо, спокійно йдіть в «зелений» коридор.

Мене іноді запитують: «А скільки ви валюти з собою везете?» Валюти можна вивозити не більше 10 000 євро або відповідний еквівалент. Але обов’язково перевірте, скільки можна везти.

Далі вас чекає паспортний контроль, де вам потрібно мати з собою паспорт, посадковий талон. Якщо ви летите з дитиною, то й відповідні документи на неї.

Як тільки ви вийшли з паспортного контролю: знайдіть табло і перевірте, чи не змінився у вас гейт. Пам’ятайте, що навіть, коли ви пройшли всі контролі, посиділи в лаунжі, попили кави, ви можете пропустити свій літак. І вас ніхто туди не пустить. Тож, слідкуйте за статусом рейсу і проходьте до відповідного гейту на посадку вчасно.

* * *

Обов’язково ставте свої лайки, пишіть коментарі про те, що сподобалося, додавайте свої поради і підписуйтесь на нас в соцмережах.

Першоджерело

Читайте ще

Чому варто довірити свою подорож Візі-Валізі?

10 років успішної роботи
Більше 3000 постійних клієнтів по всій Україні
Перша в Білій Церкві агенція сімейних подорожей
Активно подорожуємо зі своїми дітьми, тому знаємо всі тонкощі сімейного відпочинку