(099) 132-60-60, (068) 887-84-24 Біла Церква, Торгова пл. 10, оф. 208-Б

Що робити, якщо ви втратили паспорт за кордоном

Головна»Туристам на замітку»Поради»Що робити, якщо ви втратили паспорт за кордоном

Звичайно ж, під час відпочинку ми менше всього хотіли б зіткнутися з проблемами. Проте життя непередбачуване, і навіть дуже добре сплановану поїздку може зіпсувати випадкова несподіванка.

У разі, якщо у вас вкрали документи і гроші, або ж ви самі десь забули або втратили гаманець і паспорт, передусім слід узяти себе в руки. Чим сильніше ви панікуватимете, тим більше часу витратите даремно. А діяти треба оперативно.

Негайно зверніться в найближче відділення поліції і складіть заяву про крадіжку (чи втрату). Слід вказати деталі — коли саме і де ви імовірно втратили свій паспорт. Не буде зайвим уточнити, які діючі візи були в паспорті. І якщо у вас збереглася копія, слід надати і її. Після цього вам вручать довідку про втрату (крадіжку) паспорта.

Для того, щоб заощадити час, заздалегідь потурбуйтеся про дві кольорові фотографії розміром 3,5х4,5 см, і вже після цього вирушайте в консульство або посольство України в тій країні, де ви зараз знаходитеся.

У разі, якщо ваш шлях лежить через дуже екзотичну країну, де немає посольства або консульства України, тоді слід на сайті МЗС знайти контакти дипломатичного представництва в найближчій країні і звернутися туди.

З собою треба мати увесь можливий в цих умовах пакет документів: зроблені раніше копії загубленого паспорта, копії внутрішнього паспорта, водійські права і інше. Якщо і цього немає, то з метою ідентифікувати і підтвердити вашу особу консульство буде вимушено звернутися з відповідним запитом в правоохоронні органи України.

Після сплати консульського збору вам видадуть посвідчення особи, яке дозволить повернутися додому.

По поверненню туристові необхідно звернутися у відділ у справах громадянства, імміграції і реєстрації фізичних осіб за місцем проживання, здати своє тимчасове свідоцтво і подати заяву на отримання нового паспорта. Як бачимо, ситуація з втратою документів під час подорожі за кордоном складна, напружена і неприємна, але все таки не катастрофічна. Для того, щоб убезпечити себе, перед поїздкою варто зробити копії усіх своїх документів і користуватися ними. А оригінали документів заховати далеко і надійно.

Читайте ще

Чому варто довірити свою подорож Візі-Валізі?

10 років успішної роботи
Більше 3000 постійних клієнтів по всій Україні
Перша в Білій Церкві агенція сімейних подорожей
Активно подорожуємо зі своїми дітьми, тому знаємо всі тонкощі сімейного відпочинку