(099) 132-60-60, (068) 887-84-24 Біла Церква, Торгова пл. 10, оф. 208-Б

Чому так дешево? 10 фактів про лоукости

Головна»Туристам на замітку»Турфакт»Чому так дешево? 10 фактів про лоукости

Сьогодні у нас дуже цікава стаття! І ті, хто дочитає її до кінця, дізнається практично все, що потрібно про бюджетні авіакомпанії або про ті, які ще називають лоукостами або лоукостерами. Насправді, це така бізнес-модель. Але ми з вами обов’язково зараз в цьому розберемося.

Почнемо з історії

Лоукост-перевізник — це бюджетний перевізник, який надає вам послуги за мінімальними тарифами, але при цьому з абсолютно мінімальним сервісом на борту.

Першою успішною лоукост-авіакомпанією була американська Southwest pacific. І перший історичний рейс, який дешевше у багато разів, ніж регулярні рейси, був здійснений ще в 1949 році. Але це все в Америці. А в Європі перші дві найвідоміші лоукост-компанії, які з’явилися, це ірландський Ryanair і британський easyJet. Обидві компанії були засновані в 90-х роках. Їх стрімке зростання пов’язано з дерегуляцією повітряного простору ЄС. Тобто, по країнах Європейського Союзу можна було літати абсолютно всім вільно.

За останнє десятиліття бурхливого зростання в усьому світі з’явилося понад 100 авіакомпаній, які працюють за моделлю лоукост. А кількість пасажирів-мандрівників, які подорожують з такими авіакомпаніями зросла з 13% до 29%. Також деякі авіакомпанії під тиском лоукостерів поміняли свою бізнес-модель. І тому приклад є — Міжнародні авіалінії України (авіакомпанія МАУ) з України, яка в 2017 році під тиском виходу Ryanair і розширення маршрутної мережі Wizzair впровадила лоукост-тарифи.

До речі, якщо вам необхідно знайти та заборнювати авіквитки, ми з радістю допоможемо.

У 2018 році Skyrax опитав мандрівників і встановив рейтинг лоукост-авіакомпаній. Знаєте, хто на першому місці? Лоукост під назвою Airasia.

На другому місці в цьому рейтингу Norwegian, потім американський jetBlue, за ними слід британський easyJet і Virgin з США.

Бізнес-модель лоукостів

салон літака wizzair

Чому лоукост-компанії дозволяють собі продавати квитки в три, чотири, шість разів дешевше, ніж регулярні? Є шість найцікавіших пунктів.

1. Відмова від традиційних видів сервісу

Ви заплатите за багаж, ви заплатите за вибір місця, ви заплатите за харчування. Якщо захочете поїсти, вам, можливо дадуть тільки води. Не буде поділу салону на класи. Також, це більш містка компоновка салону. Що це означає?

Невідкидні й більш вузькі сидіння, а також меншу відстань між спинками крісел, що в кінцевому рахунку дозволяє брати на борт набагато більшу кількість пасажирів, як в маршрутці.

2. Оптимізація маршрутної мережі

Лоукостери виконують якомога більшу кількість маршрутів з точки в точку з мінімальним простоєм в аеропорту і найчастіше літають на короткі і середні відстані до 2000 км.

3. Уніфікація флоту

Авіакомпанії намагаються використовувати літаки однієї моделі і з одним типом обслуговування — ніяких бізнесів, ніяких преміум і економ-класів. Також вони намагаються використовувати молоді літаки віком до 10 років, що дозволяє їм економити на обслуговуванні. Відстутність «преміум» та «економів» дозволяє економити на обслуговуючому персоналі. Наприклад, Rayanair використовує тільки Boeing 737, Wizzair тільки Airbus A320 і A321. Але в обслуговуванні ці нові, дорогі літаки обійдуться набагато дешевше, ніж старі, які потрібно постійно обслуговувати і ремонтувати. А так, використовуючи їх протягом 5-7 років авіакомпанії можуть продати їх за дуже вигідною ціною. Ну і, відповідно, коли вони замовляють великі партії однотипних літаків, то виробники літаків дають хорошу знижку.

Знаєте, який середній вік по ринку літаків, у всіх літаків по всьому світу? 13 років.

Так ось, у лоукостерів він нижчий, ніж у регулярних авіакомпаній. Наприклад, у Norwegian — це 4 роки, у Flydubai, Airarabia, Pegasus, Wizzair — це 5 років, Ryanair — 7 років, у Vueling, easyJet, Transavia — 8 років. Давайте, порівняємо з регулярки: Lufthansa — 12 років, British airways — 14, Turkish airlines — 8, Qatar airways — 6, KLM — 9, Emirates — 6, LOT — 8, МАУ — повних 13 років. Оптимальним віком для використання літака вважається вік до 15 років. Робіть висновки самі.

yaranair

Раніше я думав, що, якщо ти економиш буквально на всьому, як авіакомпанія, то, напевно, з безпекою у тебе не дуже добре і літати я з тобою не буду. Сів, розібрався, виявляється все не так, як я раніше думав.

Через те, що лоукост-авіакомпанії використовують новіші літаки, а також добре їх обслуговують, відповідно, щоб більше грошей не платити, то у них з безпекою все набагато краще, ніж у регулярних авіакомпаній. Наприклад, у європейських гігантів, таких як Raynair, Wizzair, AesyJet за всю історію не було жодного авіаційної події з жертвами, а кількість інших звичайних подій в 3 рази менше, ніж у регулярних авіакомпаній. А також у них 20% рідше трапляються події, в порівнянні з тими літаками, яким від 0 до 5 років. Тому у лукостерів, з точки зору безпеки, все досить добре.

4. Використання другорядних аеропортів

Традиційний квиток нерідко включає в себе досить високу вартість аеропортових зборів. У другорядних аеропортах це буває набагато дешевше, тому лоукости часто намагаються використовувати другорядні аеропорти. І, плюс, час простою в аеропорту. Літак прагне якомога швидше прилетіти, висадити пасажирів і полетіти далі. Найчастіше це займає не більше 25 хвилин.

Я думаю, ви спостерігали таку ситуацію, коли в одні двері пасажири виходять, а в інші двері пасажири на той же борт вже заходять. Ось це теж дозволяє лоукост-авіакомпанії істотно економити, не простоюючи і не сплачуючи гроші за стоянку в аеропорту.

5. Якомога менше багажу на борту

Цей підхід дозволяє літаку мати меншу вагу, відповідно, менше витрачати палива. А з іншого боку, менше багажу, значить, менше часу простою в аеропорту, менше плата за обслуговування розвантаження цього багажу. Наприклад, Raynair, Wizzair, в середньому один борт цих авіакомпаній на день виконує 5 рейсів.

6. Персонал — «швейцарський ніж»

Ні, пілоти бортпровідниками працювати не будуть, але ось стюардеси не тільки виконують функції бортпровідників, а й дуже часто в багатьох авіакомпанія вони просто перевіряють квитки на вході в літак. Відповідно, економлять на обслуговуючому персоналі. Ще є схеми, коли беруть на роботу пілотом, бортпровідником неофіційно в компанію, а через СПД, суб’єкти підприємницької діяльності. Укладають з ними контракти, економлять на страховках, на бонусах, на лікарняних і т.п. І, відповідно, платять не дуже багато. Якщо не дуже багато платять, значить, бувають страйки, про які ви, швидше за все, знаєте. Так ось, такі страйки часто трапляються у лоукост-авіакомпаній.

Ціни на авіаквитки лоукост-авіакомпаній

100 євро паперовий літак

Все, що ви повинні знати — це те, що ціни квитків на лоукости, на конкретний маршрут мають набагато більший розкид, ніж у регулярних авіакомпаній. Ціна залежить від часу до вильоту, попиту і конкуренції на конкретному маршруті. На відміну від регулярних авіакомпаній, лоукости рідко коли пропонують дешеві авіаквитки раніше, ніж за 3 місяці до вильоту. Це пов’язано із бажанням зберегти гнучкість планування маршрутної сітки на тривалий період. Чому? Тому що скасувати рейс, на який продано 5 квитків, набагато легше, ніж рейс, на який вже продано 50 квитків. Найдешевші квитки зазвичай продаються за 45-90 днів до вильоту.

Проте, не можна сказати, що при покупці квитка в останній день ви точно заплатите космічні гроші. Ціна буде залежати від попиту на конкретний рейс і від багатьох інших факторів. Наприклад, зараз ви можете знайти авіаквитки в одну сторону в Братиславу, в Осло, в Варшаву на найближчі дні всього лише за 30 євро.

Зверніть увагу, що лоукост-авіаквитки, куплені за найнижчим тарифом, не підлягають ні обміну, ні поверненню ні за яких умов.

Яку плату з вас беруть крім грошей на квиток?

Список великий. Поїхали!

По-перше, за вас беруть плату за реєстрацію на політ в аеропорту. Якщо ж ви зареєструєтесь онлайн, але забули роздрукувати свій посадковий талон на рейс, то авіакомпанія вам його роздрукує в аеропорту без проблем, але за ваші гроші.

По-друге, це багаж. Якщо ви впевнені, що вам необхідний багаж, оформляйте його відразу ж при бронюванні в самому аеропорту. Вартість провозу багажу може вирости в кілька разів і бути дорожче ваших куплених спочатку квитків. Це додаткові місця в ручній поклажі, харчування на борту, вибір місця на борту, можливість повернення або змін деталей квитка і пріоритетна посадка.

Зверніть увагу: лоукост-авіакомпанії не передають ваш багаж під час стикувальних рейсів. Навіть, якщо у вас два стикувальних рейси однієї і тієї ж авіакомпанії. Наприклад, ви летите з Києва до Братислави, а з Братислави кудись далі. Так ось, в даному випадку, якщо у вас є багаж зареєстрований, який ви здаєте, то вам необхідно буде вийти, забрати багаж, зачекінитись, здати цей багаж і полетіти далі. Точно так само, коли комбінуються лоукост-перевізники і регулярні перевізники, вам необхідно буде зробити абсолютно те ж саме. Лоукост-компанії економлять на передачі цього багажу і, в разі скасування рейсу вони не гарантують стикування.

Про скасування рейсів

чоловік спить в аеропорту

Я раніше думав, що лукости скасовують буквально кожен 10 рейс. Виявилося, що це теж міф. В середньому по ринку скасовується близько 1%. Ми порахували, що за останні 3 місяці 2018 року у регулярних європейських авіакомпаній відсоток скасування набагато вищий, ніж у європейських лоукост-авіакомпаній. Тому з точки зору скасування рейсів у лоукостів все добре. Але наслідки цих відмін у лоукостів можуть бути сумні, і будьте уважні. Чому?

Якщо у вас стикувальний рейс двох лоукост-авіакомпаній, то в разі скасування одного з рейсів ваша подорож просто накривається. Тому що лоукост-авіакомпанії не гарантують ваш наступний рейс, що виконується ними або іншим лоукостом, або регулярною авіакомпанією. 

У разі скасування одного з стикувальних рейсів у регулярних авіакомпаній, вам авіакомпанія надає подібний схожий рейс з іншим стикуванням, але в ту точку, куди повинна була вас доставити. Це велика різниця між лоукост-компаніями і регулярними. Якщо ви летите кудись далеко зі стикуванням через лоукост, будь ласка, подумайте про це.

Ясна річ, що, якщо у вас скасували першу частину рейсу, то з другої ви нічого не зробите. А з приводу першої частини рейсу лоукост-авіакомпанії вам обов’язково нададуть квиток. Ви зможете дістатися туди, куди спочатку їхали. Але це тільки, якщо в одну сторону.

Пересадки і транзитні візи

чоловік дивиться на табло в аеропорту

Лоукости не гарантують вам пересадку, тому що вони продають тільки прямі рейси. Завжди тільки прямі рейси. Якщо ви летите, наприклад, через аеропорт Лондона Лутон або Стенстед, де немає транзитної зони, де вам потрібно виходити, проходити паспортний контроль, чекін, здавати багаж і заново заходити на борт, і у вас немає візи Великобританії, то ви, друзі, в біді.

В біді не тому, що ви прилитите і не пройдете. Швидше за все, ви просто туди не потрапите. Тому що авіакомпанії при посадці в Києві, наприклад, на рейси Raynair, Wizzair до аеропорту Лутон або Стенстед перевіряють у вас наявність британської візи. І все одно, що ви не летите до Британії, ви там тільки пересідаєте далі і летите собі куди-небудь в Лісабон кататися на серфінгу, їсти смачну їжу і насолоджуватися природою. Тому будьте уважні. 

Те ж саме стосується і європейської зони, якщо у вас немає шенгену. Є аеропорти, де немає транзитної зони. Якщо немає транзитної зони, вам потрібно проходити паспортний контроль.

Так само бувають ситуації, коли у вас якісь продавці комбінують два різних аеропорти, коли вам потрібно спочатку долетіти в один аеропорт, вийти і поїхати в інший аеропорт. По-перше, у вас не гарантується стикування. А, по-друге, у вас не буде візи. Ви просто зіпсуєте собі подорож. Будьте, будь ласка, уважні! Перевіряйте, чи потрібна віза, транзитна віза. І чи є транзитна зона в кожній конкретній країні, куди летите, і в кожному конкретному аеропорту, через який будете летіти.

І на останок. Я вам рекомендую, коли летите лоукостами, а ще й з дітьми, а ще й з багажем, порівняйте регулярні авіакомпанії і лоукостер. Іноді регулярки виходить зручніше і вигідніше за ціною. Зручніше, тому що найчастіше буває більш зручний рейс. Лоукост літає протягом всього дня. Бувають рейси о 2 годині ночі або о 4 годині ранку, тож з маленькими дітьми літати незручно. А також багаж у вас, швидше за все, в регулярці буде включений. Але є ще додаткові плюси: харчування й все інше.

Я намагався зробити цю статтю дуже інформативною. Я хочу прочитати ваші коментарі про історії з лоукостом. Чи боялися ви з ними літати? Як пройшов ваш перший політ?

Друзі, діліться статтею з іншими. Якщо не підписані — підписуйтесь. Продовжуйте інвестувати свої ресурси, гроші, час в емоції — в подорожі.

Читайте ще

Чому варто довірити свою подорож Візі-Валізі?

10 років успішної роботи
Більше 3000 постійних клієнтів по всій Україні
Перша в Білій Церкві агенція сімейних подорожей
Активно подорожуємо зі своїми дітьми, тому знаємо всі тонкощі сімейного відпочинку