(099) 132-60-60, (068) 887-84-24 Біла Церква, Торгова пл. 10, оф. 208-Б

Вісім дивовижних фактів про Шрі-Ланку

Головна»Туристам на замітку»Подорожі»Вісім дивовижних фактів про Шрі-Ланку

Ми зібрали декілька цікавих фактів про одне з найкрасивіших куточків планети.

Робота і освіта

Ланкійці — дуже працелюбний народ. Прокидаються вони дуже рано, а о шостій ранку на вулицях вже щосили кипить життя. Правда, і лягають спати вони дуже рано. При цьому знають, заради чого такі жертви — на Шрі-Ланці засвідчений один з кращих в Південній Азії доход на душу населення, складовий $1990.

Мешканці цього екзотичного острова дуже освічені — 92% ланкійців мають освіту. До речі, це також один з кращих показників в усій Південній Азії. При цьому жінки в основному займаються будинком і сім’єю. Лише кожна п’ята з них ходить на роботу — і те в столиці. Вчительки, співробітниці банків і стюардеси зобов’язані носити сарі.

Відпочинок і свята

Наскільки ланкійці працелюбні, настільки ж і люблять відпочивати. Кожен повний місяць вони святкують буддійське свято Пойа, причому свято відбувається на загальнонаціональному рівні — це офіційний вихідний день, коли не працюють багато установ, банки, закрита більшість магазинів і ринків. Строго заборонено продавати і вживати алкоголь.

Щоб відсвяткувати ланкійський новий рік Алут Авуруду, слід вирушати на Шрі-Ланку в квітні. Адже їх новий рік пов’язаний з місячними циклами, він визначається астрологами і відзначається навесні.

шрі-ланка
шрі-ланка

Оскільки релігії на Шрі-Ланці відрізняються великою різноманітністю, влада, щоб нікого не скривдити, зробила релігійні свята кожної релігії вихідними для усіх.

Окремо варто згадати про Храм Зуба Будди в Канді, де зберігається один із зубів божества. Відвідати храм і побачити реліквію, сховану в семи скриньках, можуть усі бажаючі, але доведеться вистояти величезну чергу. Сам же зуб дуже рідко, але все таки виносять на загальний огляд.

Храм Зуба Будды
Храм Зуба Будди
Храм Зуба Будды
Храм Зуба Будди. Усередині все в золоті і з безліччю слонячих бивнів

Звичаї

На Шрі-Ланці, як і у будь-якій іншій країні, варто бути обережними з жестами. Так, звичний нам жест, коли долоня стисла в кулак і піднятий вказівний палець, на Цейлоні означає те ж, що середній палець у нас. Так що, намагаючись пояснити продавцеві, що вам треба щось в одиничному екземплярі, краще використати великий палець. Ланкійці дуже гостинні, не варто їх даремно кривдити.

Література

На Цейлоні народився відомий письменник Майкл Ондатже. Широкій громадськості він відомий, завдяки своєму роману «Англійський пацієнт», який був удостоєний Букервскої премії. У 1996 році за мотивами роману був знятий однойменний фільм, який переміг в дев’яти номінаціях премії «Оскар».

Добрий знак

Ланкійці вважають дев’ять і дванадцять щасливими числами. Множення дев’ять на дванадцять дає число 108 — саме стільки намистин у буддійських чотках. Люблять мешканці Шрі-Ланки і число сім. Приміром, під час весільної церемонії на шию одягаються саме сім намист.

шри-ланка

Купи слона

Якщо на початку XIX століття на території «Благословенної землі» налічувалося більше 30 тисяч слонів, то згідно з підрахунками п’ятирічної давності, на острові залишилося усього лише близько 6 тисяч особин. Якщо раніше слона можна було знайти або підібрати, то тепер тільки придбати. І коштує слон близько 100 тисяч доларів. Задоволення з дуже недешевих.

Проте для того, щоб вдосталь надивитися на цих неймовірних тварин і навіть поспілкуватися з ними, можна відправитися в притулок для слонів Піннавела. Це найбільший розплідник слонів у світі. Тут можна не лише погодувати тварин, але і проводити їх на купання до річки. Для цього перекривається рух і слоники дружним стадом йдуть приймати водні процедури.

Приют для слонов Пиннавела
Притулок для слонів Піннавела

Природа

Острів має форму сльози, яка немов падає з південного кінчика півострова Індостан. Природа тут велична, щедра і багатогранна, вона міняється від джунглів до африканської савани.

Націоналний сафарі-парк в Ялле. Тут можна побачити багато павичів, крокодилів, слонів і пам’ятка парку — леопардів. А при самому парку є готель зі своєю родзинкою- між будиночків може прогулюватися то слон, то кабани з варанами.

На Шрі-Ланці можна зустріти багатоярусні ліси з сотень видів дерев,  які увиті ліанами, а на стволах ростуть орхідеї всіляких кольорів. У джунглях безліч мавп, оленів, бурундуків, лемурів, птахів із строкатим оперенням і величезних метеликів. Правда, багато тварин можна зустріти не лише в джунглях, але і у безпосередній близькості до готелів і доріг.

шри-ланка

Головним туристичним центром острова вважається південне узбережжя Шрі-Ланки. Саме там розташовані безтурботні пляжі з кристально-чистою блакитною водою і золотим піском.

Протилежністю прибережній зоні являється високогірний район Шрі-ланки Олениці — Нувара Элія. Тут більш помірний, цілющий клімат, прекрасні смарагдові пагорби, заворожливі водоспади, мальовничі долини і плантації знаменитого цейлонського чаю.

водопад
Дорогою до чайних плантацій

Чай

Насправді Цейлон не є батьківщиною чаю. Він був привезений на Шрі-Ланку в 1839 році з Індії. На сьогодні тут роблять переважно чорний чай, експортуючи його у більше 145 країн світу.

чайные плантации шри-ланка
Чайні плантації

Придбати чай можна всюди — від вуличних крамниць до спеціалізованих магазинів, де продаються елітні і унікальні сорти чаю. До речі, це буде відмінний сувенір. Без мита з острова можна вивезти до двох кілограмів чаю на людину.

Цікаво, що жителі Цейлону досі не вважають чай своїм рідним напоєм, п’ють його мало і рідко, додаючи до чайного листя імбир, ваніль і гвоздику. У більшості випадків втамувати спрагу вони вважають за краще кокосовим молоком. Це і дешевше, і доступніше.

чайные плантации

Звичайно ж, говорити про Шрі-Ланку можна багато і захоплено, але, як відомо, краще один раз побачити і повною мірою насолодитися. Усі, хто подорожував туди з нами залишилися дуже задоволені. Ми рекомендуємо поїхати туди хоч би раз, і обов’язково помандрувати по усьому острову, щоб повною мірою насолодиться ним.

Читайте ще

Чому варто довірити свою подорож Візі-Валізі?

10 років успішної роботи
Більше 3000 постійних клієнтів по всій Україні
Перша в Білій Церкві агенція сімейних подорожей
Активно подорожуємо зі своїми дітьми, тому знаємо всі тонкощі сімейного відпочинку