(099) 132-60-60, (068) 887-84-24 Біла Церква, Торгова пл. 10, оф. 208-Б

Школа життя: чому подорожі — найкращий учитель

Головна»Туристам на замітку»Поради»Школа життя: чому подорожі — найкращий учитель

Подорожі — рушійна сила: вони розширюють наш кругозір, учать нас пізнавати інші культури і дають нам краще розуміння світу. А подорожуючи з дітьми, ви допомагаєте їм не лише покращувати свої соціальні навички, але і ставати гідними громадянами світу.

Але цим подорожі не обмежуються. Ви коли-небудь замислювалися про практичні навички, які вони дають? Ось вісім причин, чому подорожі є дійсно хорошим учителем для дітей.

Урок перший: розставляйте пріоритети і упаковуйте речі, як профі

Іноді буває складно сказати, що з багажу дійсно треба, а що — зайве. Коли дитина переймає на себе відповідальність за свій власний багаж, це примушує її замислитися про те, без чого вона не зможе прожити. А також дитина починає розуміти, як начиння валізи міняється під час різних поїздках. Прекрасне те, що, як тільки ця навичка буде освоєна, її можна застосувати для шкільної сумки і для одноденних поїздок за місто — тим самим звільняючи час батьків.

Корисна порада: накидайте список предметів першої необхідності разом з дітьми (нехай вони напишуть або намалюють його), а потім дайте досить часу усім членам сім’ї для збору вказаних речей.

человек с картой
© Adrian Weinbrecht / Getty Images

Урок другий: як дістатися з пункту А в пункт Б, і не залежати при цьому від гаджетів

Із-за нашої постійної зайнятості, у нас часто немає часу — а з появою супутникової навігації немає і необхідності учити наших дітей користуватися картами. Поїздка може бути прекрасною можливістю розвинути цю навичку. По-перше, він включає зосередженість на вашому оточенні і на знаках (“Про що говорить цей дорожній знак? Це парк там”?), а, по-друге, розшифровку цих знаків.

Після повернення додому дитина простіше орієнтуватиметься на місцевості, а можливо навіть ваші старі карти і атласи отримають шанс на друге життя.

Корисна порада: розпочніть з малого і попросіть дитину провести вас в місце, яке знаходиться недалеко, буквально на відстані ста метрів. І пам’ятаєте, навіть якщо ви повернете в неправильному напрямі, це стане хорошим уроком в читанні карт.

восточный базар
«Відправте дітей зачаровувати місцевих продавців, якщо ви збираєтеся щось купити» © John Humble / Getty Images

Урок третій: вчитеся торгуватися

Здійснення покупки — не таке вже легке завдання. Важливо зрозуміти суть угоди, треба знати, чому в одних місцях прийнято торгуватися, а в інших — ні. А ще при цьому треба уміти укласти угоду так, щоб вона була успішна для вас, і головне при цьому — не втратити повагу в очах інших людей. Давайте подивимося правді в очі, навіть не усі дорослі уміють правильно торгуватися, так що з дитиною цей момент треба також обговорити ще до поїздки.

Цей вид переговорів є важливим, оскільки він розвиває дипломатію, уміння ладнати з людьми, а також допомагає освоїти базову економіку. І не забувайте, що уміння отримати бажане, не примушуючи при цьому інших людей відчути себе обдуреними, — дуже корисна навичка.

Корисна порада: перетворіть навчання покупкам на веселу гру, розподіліть ролі, вберіться, торгуйтеся — а потім спробуйте це дійство разом з дітьми на справжньому ринку. Ви здивуєтеся, наскільки їх юнацька чарівність може працювати на вашу користь.

женщина с ребенком на базаре
«Так, красива річ, а ще вона коштує всіх кишенькових грошей за шість місяців» © Ian Cumming / Design Pics / Getty Images

Урок четвертий: питання грошей

Найкращий спосіб продемонструвати в реальному житті важливість уроків математики — це використати іноземну валюту. Обмін валюти перевірить знання таблиці множення і допоможе зрозуміти цінність грошей і речей. А розібравшись з використанням монет і купюр іншої країни, дитина простіше користуватиметься грошима вдома.

Корисна порада: за кордоном продовжуйте давати дитині кишенькові гроші, але в місцевій валюті. Нехай діти старше самі вирішують, що вони можуть купити; а молодші діти можуть весело провести час, граючись з різними монетами.

дети слушают рассказ туземца
«Лук і стріли — це основні слова, які ви використовуєте вдома, так?» © John Warburton-Lee / Getty Images

Урок п’ятий: вчіть іноземну мову

Ще один спосіб показати дітям важливість школи — це використання іноземної мови. Відразу ж по прибуттю дитина зрозуміє, що знання іншої мови значно спрощує можливість спілкування і подорожі в цілому. Вони можуть почати з “привіт, “будь ласка” і “спасибі”.

Навіть якщо мови — не ваш «коник», це теж стане хорошим уроком. Діти побачать, що трапляється, коли вербальне спілкування не працює, і дізнаються, як можна викрутитися з цієї ситуації за допомогою жестів і мови тіла.

Корисна порада: до поїздки навчите своїх дітей деяким фразам, які вони можуть використати в подорожі, наприклад “добридень, одну порцію морозива, будь ласка”, а потім дайте їм можливість попрактикуватися по приїзду.

мальчик кушает суп
«Може, це відрізняється від того, що робить мама, але новинка може бути смачним відкриттям» © Johnér Images / Getty Images

Урок шостий: насолоджуйтеся відмінностями

Більшість людей погодяться з тим, що смачна і здорова їжа надає нашому життю особливу радість і насолоду. Коли ми подорожуємо, ми вивчаємо нові смаки, дізнаємося нові методи приготування їжі і відкриваємо для себе культуру застілля в інших країнах. Після повернення додому ми можемо спробувати проводити більше часу разом за обіднім столом і відтворити те, що ми бачили за кордоном.

Діти вчаться не лише тому, що можна розширити свої власні межі, пробуючи щось нове, але і тому, що старі звички легко можна змінити, і подорожі для цього є великим джерелом натхнення.

Корисна порада: поясніть своєму вередунові, що саме відрізнятиметься від звичного для нього, і домовтеся про дотримання правила “спробувати одну нову річ щодня”.

мальчик держит краба
«Валері все подобається, але краб побажав би, щоб він вибрав іншу водойму» © Philippastanton / Getty Images

Урок сьомий: ні про що не шкодувати

Дуже важливо уміти приймати рішення і розуміти, що рішення було прийняте правильно (навіть якщо потім з’ясується, що це не так). Подорож — ця одна суцільна вправа на виконання плану: ви отримуєте поради, читаєте рекомендації, обговорюєте їх, приймаєте рішення і дієте.

Діти вчаться на прикладі дорослих і бачать, як ті приймають рішення, оцінюють ризики і виходять із зони комфорту, щоб щось зробити. Уміння ретельно продумувати і приймати рішення згодиться і для повсякденних питань, наприклад, з ким грати, або коли робити домашні завдання.

Корисна порада: доручіть дітям досліджувати одну певну область поїздки і дати вам рекомендації разом з їх плюсами і мінусами.

© Leila Mendez / Getty Images

Урок восьмий: як вижити з нудьгою

Вивчення нових місць, як правило, йде рука в руку з тривалим періодом очікування і тривалими переїздами. Чим більше діти подорожують, тим більше вони вчаться боротися з нудьгою. Ви можете навчити їх своїм методам, як зайняти час в дорозі, або залучаючи їх до ігор або розмов під час поїздки.

Корисна порада: складіть разом сімейний список з десяти способів провести час без музики, книг або техніки (папір і ручки дозволені).

Дізнайтеся більше корисних порад батькам для подорожей з дітьми.

Читайте ще

Чому варто довірити свою подорож Візі-Валізі?

10 років успішної роботи
Більше 3000 постійних клієнтів по всій Україні
Перша в Білій Церкві агенція сімейних подорожей
Активно подорожуємо зі своїми дітьми, тому знаємо всі тонкощі сімейного відпочинку