(099) 132-60-60, (068) 887-84-24 Біла Церква, Торгова пл. 10, оф. 208-Б

Куди поїхати і що подивитися недалеко від Білої Церкви?

Головна»Туристам на замітку»Подорожі»Куди поїхати і що подивитися недалеко від Білої Церкви?

Думаєте, що все знаєте про рідні місця та їх визначні пам’ятки? Можете запросто відрізнити Буки від Ковалівки, а Ротонду від Колонади «Ехо» і точно знаєте, скільки в «Олександрії» тюльпанових дерев? Тоді цей матеріал приємно вас здивує.

Палаци, замки, дерев’яні церкви, підземні ходи, козацьке золото, батьківщина Шевченка і любовне гніздечко Бальзака — все це можна побачити недалеко від Білої Церкви, витративши на дорогу всього лише кілька годин.

Руїни садиби Залеських (Браницьких), Руде Село, Володарський район Київської області

Зберігся фасад з витонченими колонами, які створюють враження легкості всієї споруди, можуть багато розповісти мрійливого і уважному мандрівникові про колишню велич, блиску і пишності. Для порівняння можна подивитися на замок Браницьких в Білостоці (Польща).

Палац був зведений в кінці XVIII — початку XIX століть в стилі високий класицизм. На жаль, ім’я архітектора не збереглося. Господарем маєтку був коронний гетьман Ксаверій Браницький. До речі, саме він є засновником білоцерківського дендропарку «Олександрія».

Існує легенда, згідно з якою в підвалі поруч з палацом новому господареві маєтку С. Залеського з’явилася чудотворна Рудосельска ікона Божої Матері.

Руины усадьбы Залесских (Браницких)
Автор: Сергій Криниця (Haidamac)

На сьогоднішній день замок потребує реставрації. Але все ж це елегантна будова і прилеглі території — відмінне місце для спокійної романтичної прогулянки і філософських роздумів.

Троицкая церковь
Автор: Іван Биков

Серед інших визначних пам’яток в Рудому Селі — Троїцька церква, побудована в 1841 році.

Замки з підземними ходами, Кашперівка, Тетіївський район Київської області

Філіп Потоцький, який придбав село Кашперівка в другій половині ХVIII століття, побудував два замки — один розмістився на мальовничих берегах річки Росі, а другий в лісі. Їх об’єднував підземний хід.

Замки с подземными ходами

Цікаво, що це далеко не перший підземний тунель, виритий в цих місцях. Останній власник села Осібович Змігродскій заклав на берегах Росі невеликий парк площею 6 гектарів і маєток з таємним ходом в мисливський будиночок, що знаходиться на околиці лісу. В наші дні парк більше нагадує сквер, а житловий будинок має мало спільного з маєтком в сучасному розумінні. Але місцеві жителі підтверджують, що підземний хід дійсно існує, правда, він затоплений водою.

До речі, через ці землі проходило військо Богдана Хмельницького. І ходять перекази, що в ярах Чорного лісу козаки зарили незліченні багатства. Подейкують навіть про човен, наповненою золотом.

Історія і пиво по-фастівському, Фастів, Київська область

Мало хто знає, але Фастів раніше іменувався не інакше як Хвастов. І на сьогоднішній день йому теж є чим похвалитися.

Любителям історії припаде до смаку музей-вагон, розташований біля залізничного вокзалу. Він цікавий тим, що саме тут узгоджувалося об’єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в одну спільну державу та 1 грудня 1918 був підписаний попередній договір.

Фастов вокзал

Для того, відвідати справжню пивоварню, немає необхідності їхати до Баварії або Прагу. Відправитися на екскурсію по пивному заводу Зіберта можна і в Фастові. Ця екскурсія безкоштовна, проте необхідно попередньо записатися, заповнивши анкету.

Палац Ганських (Музей Бальзака), с. Верхівня, Житомирської області

Дорога до цієї пам’ятки займе трохи більше часу. Але для шанувальників літературного таланту видатного французького письменника Оноре де Бальзака і любителів красивих романтичних історій це місце, поза сумнівами, припаде до душі.

Дворец Ганских (Музей Бальзака)

Палац в стилі ампір з античними мотивами в декорі, який був побудований в 1800 році, а також пейзажний парк, був подарований графом Ганським своїй молодій дружині Евеліні, яку в той час називали однією з перших красунь Польщі. Однак юна кокетка була закохана зовсім не в свого благовірного. Битися її серце частіше змушував талановитий, але по вуха в боргах письменник — Бальзак, якому вона почала писати свої листи. А вони не залишили француза байдужим. Саме так і почався їх роман, який тривав довгі роки. Закохані зустрічалися в різних країнах і лише через п’ятнадцять років, після смерті чоловіка Евеліни, вони могли вже не приховувати свої стосунки. І Бальзак приїхав до Евеліни до Верхівні.

Зараз в тому самому будинку знаходиться агротехнічний коледж і літературно-меморіальний музей Оноре де Бальзака. На щастя, зберігся робочий стіл письменника, за яким він створював свої твори.

Палац Лопухіних, місто Корсунь-Шевченківський, Черкаська область

Старовинне місто Корсунь-Шевченківський можна назвати свого роду «братом» Білій Церкві, він теж був заснований в 1032 році князем Ярославом Мудрим. І розташований він на мальовничих берегах річки Рось.

У Корсунь-Шевченківському зберігся в чудовому стані кам’яний палац Лопухіних-Демидових. Цей пам’ятник архітектури був зведений 1789 року. На той час він був одним з перших палаців в стилі неоготики на території Польщі.

Дворец Лопухиных

Спочатку палацово-парковий комплекс служив князю С. Понятовському в якості літньої резиденції. До слова побудований він саме там, де знаходилося городище давньоруського Корсуня. Коли палац перейшов у володіння Лопухіна, той кілька переінакшив його, додавши в архітектуру рис російського романтизму.

Для любителів старовини та історії пропонується відвідати місцевий краєзнавчий музей, який діє в стінах палацу. У музеї можна побачити артефакти часів Київської Русі і дізнатися багато чого цікавого, наприклад, про Корсунь-Шевченківську битву. На майданчику перед палацом експонується виставка військової техніки.

Але і це далеко не все. Саме в розкішному палацово-парковому комплексі, який розташувався на островах посеред річки Рось, можна насолодитися красою природи і творінням людських рук. Так, відвідувачі ландшафтного парку мають можливість прогулятися по Княжої алеї, пройтися по численних містках, відпочити в альтанках і посидіти в тіні крони каштана, під яким колись малював Тарас Шевченко.

На території палацу також є кафе.

До речі, саме на честь великого поета і художника місто Корсунь-Шевченківський й отримав свою назву. Тарас Шевченко народився в селі Моринці, які знаходяться за 34 кілометра від міста.

Батьківщина Тараса Шевченка, Звенигородський район, Черкаська область

Моринці

Моринці дуже мальовничі — на території знаходиться близько трьох десятків ставків, деякі з них об’єднані в каскади. Неподалік знаходиться гірськолижний курорт Водяники.

Горнолыжный курорт Водяники.
Гірськолижний курорт Водяники.

Правда, відомо це маленьке село саме тому, що тут з’явився на світ Тарас Шевченко. Той самий будинок не зберігся, на його місці встановлено меморіальний камінь.

Моринці є частиною національного історико-культурного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка». У нього також увійшли село Шевченкове, де пройшли дитячі роки Кобзаря, а також село Будище, в якому знаходиться маєток Енгельгардтів, у якого юний Тарас служив козачком.

Шевченкове (Керелівка)

У Керелівці Тарас Шевченко виріс і жив до чотирнадцяти років. Зараз це село названо на честь великого Кобзаря — Шевченкове. Село, як і вся територія Наддніпрянщини, дуже красива і колоритна.

Шевченково (Кереливка)

Саме ту садибу, в якій пройшли його дитячі роки, Шевченко часто згадував у своїх віршах. Збереглися також його малюнки з натури. Саме в Шевченкове можна побачити цю хату в її реконструйованому вигляді, а також відвідати літературно-меморіальний музей.

Миколаївська церква, Синява, Рокитнянський район, Київська область

Ця невелика діюча церква є однією з найстаріших дерев’яних церков Київської області. Вона була побудована в 1730 році на місці іншої церкви, яку спалили татари.

Николаевская церковь

За всі ці роки церква чудово збереглася, дерево не підгнило і не було зіпсовано комахами. Всередині, як і зовні, будова дуже гармонійна, затишна і романтична.

Поблизу Синяви розташоване красиве урочище Божі Гори, де, за легендою, в III в. готи забили ватажка антів Божа.

* * *

Всі цікаві місця Київщини не вмістити в одну статтю. Ми обов’язково підготуємо ще одну добірку.

Напишіть в коментарях, які місця недалеко від Білої Церкви чи Києва подобається відвідувати вам?

Читайте ще

Чому варто довірити свою подорож Візі-Валізі?

10 років успішної роботи
Більше 3000 постійних клієнтів по всій Україні
Перша в Білій Церкві агенція сімейних подорожей
Активно подорожуємо зі своїми дітьми, тому знаємо всі тонкощі сімейного відпочинку