(099) 132-60-60, (068) 887-84-24 Біла Церква, Торгова пл. 10, оф. 208-Б

13 речей, про які вам не розкажуть авіакомпанії (але які повинен знати кожен пасажир)

Головна»Туристам на замітку»Поради»13 речей, про які вам не розкажуть авіакомпанії (але які повинен знати кожен пасажир)

Починаючи з секретів, як зайняти кращі місця в літаку, і закінчуючи найогиднішими звичками, з якими ви можете зіткнутися під час перельоту, — про усе це дізнайтеся з описаних нижче порад, які зроблять ваші польоти безпечнішими і дешевшими.

Ось те, про що не розкажуть під час інструктажу з безпеки

Фото: Serge Bloch для Reader’s Digest

Світло в кабіні літака приглушають, щоб ваші очі звикли до темряви, якщо вам знадобиться йти до виходу. Столики на сидіннях необхідно складати при зльоті і посадці, щоб пасажири поряд з вами могли вийти, якщо це буде необхідно. А шторки ілюмінаторів мають бути відкриті, оскільки так у разі аварії пожежні зможуть побачити, що відбувається усередині літака.

Для польоту використовується тільки необхідна кількість палива

самолет возле гейта
Фото: iStock/Subsociety

Паливо, що використовується в літаках, дуже важке, і його дорого перевозити, тому в цілях економії його наливають лише в необхідній для перельоту кількості. Проте якщо буде погана погода або виникне непередбачена затримка, через недостачу палива, швидше за все, доведеться здійснити аварійну посадку.

Якщо місць на ваш рейс заброньовано більше, ніж може вмістити літак…

стойка регистрации в аеропорту
Фото: iStock/andresr

… не погоджуйтеся відразу на перший же ваучер з компенсацією, який вам запропонують. Як правило, з’являється достатня кількість добровольців, готових відмовитися від своїх місць. Якщо достатньої кількості добровольців немає, і вам вимушені відмовити, наполягайте на грошовій компенсації (багато авіакомпаній можуть вирішити це питання прямо в аеропорту). У деяких аеропортах світу ви маєте право на відшкодування збитку в розмірі до 1300$ готівкою, залежно від вартості вашого квитка і тривалості затримки.

Бронюєте поїздку для кількох чоловік?

семья в аеропорту
Фото: iStock/andresr

Шукайте одночасно не більше одного квитка. Якщо ви шукаєте, скажімо, чотири квитки, і три з них можна купити за найнижчою ціною, усі чотири квитки у результаті будуть продані за вищою вартістю.

Пілотам не дозволяється їсти одночасно

пилот в кабине самолета
Фото: iStock/Matus Duda

Деякі авіакомпанії не дозволяють двом пілотам, що літають разом, приймати їжу з одного джерела одночасно або з перервою менше години. Вони можуть їсти або в різних ресторанах, або один повинен почекати принаймні годину, щоб переконатися, що інший не отруївся і не захворів.

Втратили багаж?

лента багажа в аеропорту
Фото: iStock/olaser

Не затягуйте і відразу повідомте про це, навіть якщо цей процес займе деякий час. Більшість авіакомпаній вимагають подати заяву відразу ж після втрати. Якщо ви пропустите термін, вашу заяву можуть не розглянути.

Місця для сидіння в літаку дійсно стають меншими

крела в самолете
Фото: iStock/Alija

Ви не знаєте про це, але у Боїнгу 777, який використовується на далеких міжнародних рейсах, нещодавно місця скоротилися на один дюйм, що дозволило додати додаткове місце в кожному ряду.

Чистота передусім

еда в самолете
Фото: iStock/LaraBelova

Ви навряд чи захочете, щоб печиво, яке ви їсте, впало на столик перед вами. Більшість авіакомпаній не миють між перельотами відкидні столики. Тому перед тим, як доторкнутися до чого-небудь в літаку, радимо протерти це місце дезінфікуючими серветками.

Якщо ваш рейс скасований …

мужчина с чемоданом в аеропорту
Фото: iStock/m-imagephotography

… займіть чергу в касу біля вашого гейта і відразу ж дзвоніть перевізникові. Ви, ймовірно, встигнете вирішити багато питань з агентом авіакомпанії, ще до того, як підійде ваша черга.

Авіакомпанії не люблять сторонні сайти з продажу квитків

мужчина и женщина за ноутбуком
Фото: iStock/pixdeluxe

Авіакомпанії платять комісію кожного разу, коли ви замовляєте квиток онлайн через сторонні сайти за типом TripAdvisor або Orbitz, тому зазвичай саме на таких сайтах сам процес купівлі набагато складніший. Деякі авіакомпанії (приміром, Delta або Southwest) взагалі не випускають тарифи для інших сайтів, окрім власного.

Кращий час, щоб поміняти своє місце

мужчина смотрит в иллюминатор самолета
Фото: iStock/Yuri_Arcurs

Перевірте схему посадочних місць за чотири дні (100 годин) до вильоту. Саме тоді відбувається заміна пасажирів від эконом до бізнес-класу, і часто з’являються хороші вільні місця в літаку.

У літаку не припустимо …

салон самолета ряд кресел
Фото: iStock/gevende

… ходити босоніж. Ну і що, що це килим? На нього було пролито все, що ви тільки можете собі уявити: блювота, молоко, дитяча сеча і кров, і це ще далеко не усе.

Знайте свої права

мужчина с чемоданом в аеропорту
Фото: iStock/Izabela Habur

Якщо ваш рейс був скасований, вам запропонують заміну його на іншій. Але знайте, що навіть якщо ви придбавали «неповоротний» квиток, ви можете зажадати назад свої гроші, і вам їх зобов’язані будуть повернути.

Джерело

Читайте ще

Чому варто довірити свою подорож Візі-Валізі?

10 років успішної роботи
Більше 3000 постійних клієнтів по всій Україні
Перша в Білій Церкві агенція сімейних подорожей
Активно подорожуємо зі своїми дітьми, тому знаємо всі тонкощі сімейного відпочинку